top of page

Ako sa na dovolenke nenechať ošklbať aj o to, čo nemáte

Určite mi dáte za pravdu, keď poviem, že ste zaplatili za niečo, čo v skutočnosti nemalo ani polovičnú hodnotu. Ale ako sa nenechať obrať? Tu je niekoľko cenných rád, ktorými sa riadim na každom tripe.

1. Zisti si ceny v danej krajine

Pod tento bod patrí aj priemerná mzda, ktorú ľudia v danej krajine zarobia za mesiac a podľa toho si hneď vytvoríš obraz o cenách. Dôležitý je tak isto kurz- napíš si na papierik približne koľko peňazí v danej mene dáš za vodu/ pivo/ večeru/ ... a podľa toho sa ti bude ľahšie počítať s novou menou na začiatku výletu.

K tomuto bodu sa viaže aj doprava. Pokiaľ máš v pláne ísť z letiska do hotela taxíkom, dopredu si zisti cenu. Domáci využijú tvoju neznalosť a naúčtujú ti minimálne raz toľko. Taxi naspäť na letisko ťa samozrejme bude stáť menej, pretože po celom pobyte už vieš, ako sa pohybujú ceny.

2. Nekupuj vždy v prvom obchode, do ktorého ťa zlákajú

Často krát, hlavne na začiatku výletu človek nevie, čo koľko stojí a bezhlavo začne nakupovať za niekoľkonásobné ceny. Najprv si urob prieskum- zisti, kde ti dajú najlepšiu cenu.

3. Pokiaľ predavač pri zjednávaní nechce ísť dole s cenou, tvár sa, že odchádzaš (niekedy zaberá a týpek zlacní)

4. Trvaj na svojom

Na začiatku zjednávania si nájdi sumu, pod ktorú jednoducho nepôjdeš. Ja častokrát porovnávam, koľko by podobná vec stála na Slovensku a drahšie kupovať nechcem (samozrejme veľmi závisí od destinácie, ale pokiaľ sa v danej destinácii zjednáva, tak to drahé určite nebude)

Zjednávanie s Masajom (a moc milým!) Zanzibarskí Masajovia sú zlaťúši, majú radi turistky a neoberú vás až tak, ako domáci v obchodoch :D

5. Nebuď netrpezlivý

(Že to hovorím zrovna ja) Naozaj sa oplatí počkať a trošku sa ponaťahovať. Predavači častokrát skúšajú a snažia sa predať aj o 500 % vyššie.

(Takto sa mi týpek snažil predať látkovú kabelku v hodnote max 5 eur za 50 až 60 eur. Nonsens. )


6. Nebuď lútostivý

Možno to znie strašne kruto, ale nemôžete kupovať za tri krát drahšie len kvôli tomu, že vám je niekoho ľúto. Samozrejme záleží od konkrétnej situácie a myslím, že človek vie vycítiť, keď je niekto naozaj v úplnej núdzi alebo zavádza. Niekedy je to však na nerozoznanie, preto treba byť opatrný a nenaletieť. My predsa tiež musíme pracovať aby sme si mohli dovoliť kúpiť veci, nedostávame peniaze zadarmo a za nič.


7. Nikdy neplaťte plnú sumu (napríklad výletu, ktorý sa koná ďalší deň) dopredu

Zaplaťte maximálne polovinu ak nie štvrtinu ceny, a zvyšok až nakonci.


8. Nakupujte mimo pláže

Na plážach sú veci oveľa drahšie, ako v bočných uličkách alebo v dedinkách. Platí to nie len o suveníroch, ale aj o vode, jedle, alkohole a podobne.


9. Nevyťahuj všetky peniaze / nenechaj si čumieť do peňaženky

Nákup korení na výlete do Spice farm

10. Keď nechceš, tak nekupuj

Toto je zlaté pravidlo, ktorým som sa riadila na poslednej dovolenke a nedoniesla som si domov skoro nič :D a som na seba hrdá, lebo človek potom pokúpi kadejaké chobotiny, ktoré len ležia doma pod prachom.


11. Tringelty

Toto je téma sama o sebe a veľmi ťažko sa mi o tom píše, pretože pracujem v odvetví, kde sa tipsy dávajú bežne a pokladám to za slušnosť.

Ale všeobecne platí, že je dobré zistiť si dopredu, či sa v danej krajine dávajú tringelty a v akej výške.



Z praxe: Na Zanzibare je vraj bežné dávať sprepitné, ale nikde som sa nedočítala koľko. Tak sme skúšali a nechávali sme tak isto, ako doma, čiže cca 10 percent, ak sme boli spokojní. Potom ale nastal prípad, že sme si zaplatili výlet za cca 15 dolárov na osobu. A zrazu tam bol týpek čo nám spravil čapice z banánových listov a suveníry na krk- hneď 5 dolárov fuč (lebo veď musíme mu niečo dať...), potom tam bol týpek čo lezie na palmy a oberá kokosy, pri čom nám každému jeden dal- tiež sme mu dali 5 dolárov, potom tam bol ďalší, ktorý nám dal ochutnať rôzne tipy ovocia- šup 10 dolárov, lebo sme si kúpili aj mango no a aby toho nebolo málo tak sme museli dať tip aj nášu sprievodcovi 10 dolárov (lebo veď ten sa narobil najviac). Takže všeho všudy sme zaplatili 25 dolárov len na sprepitnom, čo sme si v danej chvíli vôbec neuvedomili.


Ale čo tým chcem povedať?


Pre ľudí v menej rozvinutých krajinách ste ako chodiaca peňaženka, z ktorej sem tam vypadne nejaká banovka pre nič za nič. A aj keď sa snažíte im vysvetliť, že na dovolenku šetríte niekedy aj celý rok, im to proste nevysvetlíte. Ste jednoducho Európan a máte na to, aby ste prišli do ich krajiny, tak ste proste bohatý. Teraz to môže vyznieť všetko veľmi kruto, ale tak to bohužiaľ je. Všetko ale závisí od danej destinácie. Ja mám na mysli prevažne juhovýchodnú áziu, ale aj Zanzibar a pravdepodobne mnoho ďalších krajín kde to bude podobné. Pokiaľ máte iné skúsenosti alebo ďalšie triky, bola by som vďačná za info do komentu pod článok. Rada si nechám poradiť a vyskúšam niečo nové :)

bottom of page