top of page

Kam na Zanzibar? Najlepšie pláže a výlety

Tak, ako každý ostrov aj Zanzibar má veľa pláží. V podstate je nimi lemované celé pobrežie ostrova. Ale, ktorá je tá pravá pre teba? Si športovec, partyman, rezorťák, chiller alebo všetko v jednom? Nechceš sa presúvať každý deň? Ani nemusíš! V tomto článku nájdeš presne to, čo potrebuješ vedieť pred bookovaním ubytka a na mieste ťa už nič nezaskočí.


Na náš výlet sme mali 14 dní, a keďže to mala byť viac dovolenka (s pekelnou zostavou- cháp: mama, frajer, kamoška), ako cestovanie, rozhodli sme pre návštevu 3 rôznych miest, z ktorých sme potom vyrážali na výlety.


Tak poďme na to.

Hľadáš pláž, ako z katalógu na dovolenku snov?

Tak určite Kendwa!

Na tejto pláži sú len rezorty, takže lacnejšie ubytovanie zoženiete na Nungwi a počas odlivu prejdete peši na Kendwu vzdialenú cca 10 minúť chôdze. Táto pláž má more o akom sa vám ani nesnívalo. Proste čumíš s otvorenou pusou a farba vodičky ti pomaly vypichuje zrak. Pri odlive more nemizne, takže si zaplávate v podstate celý deň, čo sa nedá povedať o niektorých ďalších plážach.

Kendwa beach

Vynikajúce reštaurácie, obchodíky a vlny, v ktorých sa môžeš blázniť celý deň?

To je Nungwi!

Nungwi je najturistickejšia pláž a tým pádom môžete očakávať, že tu je najviac týpkov, ktorí sa vám snažia niečo predať aj keď ste už predošlí deň povedali 5-krát nie. Je to otrava a preto, ak v tomto nieste úplne vyskilovani odporúčam pozrieť tento článok :). Nungwi je miesto, kde nájdete veľmi ale veľmi dobré reštaurácie. Konkrétne určite odporúčam Langi Langi, určite ochutnajte tuniaka v masala omáčke, to bolo nebíčke v papulke. Pokiaľ máte radi taliansku kuchyňu, super pizzu mali v Mamma mia, ale určite si nájdete tú svoju obľúbenú, stačí ísť tam, kde je najviac ľudí :).


Nungwi a Kendwa sú vzhľadom na to, že odliv nie je taký silný a vodička je neskutočná, najviac busy pláže, ale aj tak sa to nedá porovnať s nejakým Thajskom alebo Talianskom. A keď sme už pri tom, 90 % rezortov a hotelov je talianskych, domáci na vás spustia po taliansky lebo je to tu zamorené Talianmi. Také niečo ako Chorvátsko Slovákmi a Čechmi.

Nungwi beach

Miluješ vodné športy, prázdne pláže a neobsedíš dlho na zadku?

Zamier na Paje.

Paje je pláž patriaca Kite surferom. Je to ešte pomerne v plienkach, takže si ju môžete vychutnať skoro sami. Za mňa topka! Aj keď po zotmení je lepšie zobrať si taxík a zbytočne neriskovať. Nič sa nám nestalo, ani sme nemali žiadnu zlú skúsenosť. Práve naopak, milí Masajovia vždy zdvihli náladu. S nimi sa oplatí dať do reči, radi kecajú a nesnažia sa z vás vymámiť aj posledný dolár, tak ako domáci. Nájdete tu aj niekoľko barov, určite odporúčam Demani Lodge- ubytko aj bar. Každý štvrtok majú úžasnú grilovačku s lokálnymi skupinami. Je to naozaj zážitok:). Pokiaľ by ste mali záujem naučiť sa kite surfovať cena vychádza na približne 33 dolárov na hodinu s tým, že kurz je hotový po 9-tich hodinách. Ak máte veľa času a láka vás tento pomerne adrenalínový šport, choďte určite do toho, vyzerá to super. My sme to nakoniec nedali,pretože sme všetci prechladli (áno, aj v Afrike je zima)

Tip: určite si zoberte rifle/dlhé nohavice a nejakú mikinu na večer, pretože s vetrom býva docela kosa.


Z Paje je najlepšie podniknúť viaceré výlety. Najmä plávanie s delfínmi, ale pri tomto treba mať skúsenosti so šnorchlovaním a plávaním s plutvami, inak sa vám to neoplatí. Delfíny sú rýchle a tak isto rýchly musíš byť aj ty. Ale bol to úžasný zážitok.


Odliv na Paje

Príliv na tom istom mieste

Navštívili sme aj Spice farm, farmu s korením všetkého druhu. Toto bolo naozaj super, videli sme, ako rastú rôzne korenia ako napríklad vanilka, klinčeky, zázvor, turmerik a ďalšie. Viem si predstaviť, že pre nášho sprievodcu to muselo byť mega smiešne, keď nám ukázal, ako vyzerá kvet banánu a pomelo na strome, boli sme úplne hotoví. To je ako, keď niekomu ukážete, ako u nás rastie jablko alebo čerešňa a človek z toho ide odpadnúť. Hlavne, dajte pozor, koľko tam necháte peňazí pretože, každý očakáva tringelt a nakoniec vás to môže výsť raz toľko, ak nie viac, ako ste zaplatili šoférovi/predajcovi výletu.




Po ceste na Spice Farm sme ešte skočili do národného parku Jozzani forest, kde si môžete pozrieť opičky, rôzny hmyz a na okamih sa cítite ako, v ozajstnej džungli!


Týpci ponúkajú aj výlet na Blue Safari a veru, že to vám bol zážitok. Nemali sme zrovna dobré počasie, a normálne sa nebojím, ale s dronom v batohu, mi naozaj nebolo všetko jedno. Kapitán to však zvládol, ako pán a mokrí sme boli len my, elektronika prežila suchá.




Tip: ak plánujete veľa fotiť, prípadne droniť, určite si zaobstarajte obaly/ nepremokavý batoh, pretože na lodiach sa vám to určite zíde. Bez toho by som ani elektroniku na výlety nebrala. A pozor na piesok! Zanzibar je veterný ostrov a tento jemnučký, piesok sa vie dostať úplne všade a narobiť vám nemalé problémy.


Si typický rezorťák, chceš kľud a vylihovanie v hotelíku?

To zvládneš úplne všade, dokonca, ani nemusíš ísť na opačnú stranu sveta, ale keď už, tak skús Pwani Mchangani.

Odliv

Príliv

Pláž je tu, ako inak, opäť plná rezortov a moc milých Masajov. Dva dni sme boli rezorťáci a vyuskúšali sme si na vlastnej koži, že keď bývaš v rezorte pomaly ani nevylezieš von. Pláž veľmi pekná, ubytovanie nájdete v celkom spoko cenovej hladine, stačí pozrieť na booking.com. No dva dni veru stačilo.



Tip: Na Nungwi si určite zoberte trip pri Mnembu, čo je súkromný ostrov Billa Gatesa, ale pozor! Keď zvyknete na lodi vracať, asi to nebude úplne dobrý nápad. Už len ako sme nastupovali si polovica posádky pichla ježka do nohy :D a za hodinnu sa druhá polovica posádky zgrcala kvôli veľkým vlnám. Najhoršie to mali tí, čo si pichli ježka a šupli aj grcku cez palubu, tí mali výlet na nezaplatenie. Šnorchlovanie nič moc, korály mŕtve (ako skoro všade na svete),ale aspoň veľa rybičiek a tá voda, no neskutočné.

Zanzibar má mnoho krásnych pláží a myslím, že každý si vie nájsť to svoje. Je už len na tebe, čo preferuješ a ktorý z cestovateľských typov si. Snáď si našiel užitočné info a ak sa ti článok páčil like, koment alebo zdielanie určite poteší a možno pomôže aj ďalším cestovateľom a hľadačom rája :)


bottom of page