top of page

Dovolenka na Islande/Najčastejšie otázky/

V poslednej dobe dostávam veľké množstvo otázok ohľadom Islandu, preto som sa rozhodla nejak zosumarizovať to, na čo sa pýtate najviac. Mnohí z vás sa chystajú prebádať Island, no táto dovolenka je z úplne ineho súdku, ako tie ostatné. Čo všetko potrebuješ vedieť pred tým, než sa odhodláš na kúpu letenky? Aké najčastejšie otázky sa vyskytujú ohľadom tripu? Na čo sa máš pripraviť?

Toto a ešte viac sa dozvieš v nasledujúcich pár riadkoch.


1. Kedy je najlepší čas na návštevu Islandu?

Na Islande je hlavná sezóna od cca mája do septembra, čo znamená, že v tomto období bude všetko o niečo drahšie (najmä požičanie auta). Najlepší čas na návštevu je apríl- máj (keď sa všetko prebúdza k životu po zime) alebo september- október (kedy kopce hrajú krásnymi jesennými farbami). V týchto mesiacoch z tripu vytrieskate najviac.

Kedy na Island určite nechodiť? Rozhodne december a január. Prečo? Pretože je skoro celý deň tma, čiže z cestovania mať moc nebudete, veľa ciest je zatvorených kvôli snehovým búrkam, takže sa ani nikam ďalej nedostanete, maximálne na víkend do Reykjavíku a blízkeho okolia.


Westfjordy


2. Kedy môžem vidieť polárnu žiaru?

Na to, aby ste videli polárnu žiaru musia byť splnené dve podmienky:

- tma (čo v období od konca mája do poloviny augusta úplne nie je, keďže na Islande je v tomto období polárny deň)

- dobrá predpoveď (viditeľnosť polárnej žiary môžete pozrieť na vedur.is, čo je stránka s počasím, kde udávajú okrem iných, aj tieto info)


Osobne si myslím, že najväčšie šance sú v septembri- októbri, keď je dobré počasie a potom vo februári, marci a apríli, kým je stále tma. Samozrejme, že v zime sú žiary častejšie, ale všetko závisí od oblačnosti.


3. Na čo pri balení nemám zabudnúť?

Či idete na Island v lete, na jar, na jeseň alebo v zime, určite si zoberte nasledujúce veci:

Plavky

Zimnú bundu

Termo prádlo

Nepremokavú obuv

Pršiplášť

Čiapka a rukavice

Nabíjačka do auta- či už na foťák, telefón, dron alebo hocičo iné, určite sa zíde

Nerezovú fľašu na pitie- všade je pitná voda (lepšia ako Evian, takže nebudete musieť zbytočne míňať za balenú vodu v plaste- win win :))


Detifoss v zime


4. Mám len týždeň/ víkend, kam sa mám vybrať?

Všetkým radím obísť celý ostrov dookola, pretože každá jedna časť je úplne iná a nádherná svojim spôsobom. Takýto roadtrip zvládnete za 7 až 14 dní, záleží od vás, ako moc chcete fotiť/ turistikovať /zastavovať a podobne. Každý si musí rozmyslieť, čo chce vidieť a podľa toho si naplánovať, kde sa na koľko zdrží. No ideálne booknuť každú noc inde, aby ste sa nemuseli vracať a len pokračovať v ceste.

Ak máte málo času odporúčam ísť klasiku- Golden Circle a južnú časť ostrova plnú vodopádov plus Glacier Lagoon, to človek zvládne za tri dni v kľude.


Diamond beach


5. Koľko stojí požičanie auta?

Počas hlavnej letnej sezóny sa pod 1500 eur na 10 dní s poistením za 4x4 auto asi nedostanete. Samozrejme závisí od typu auta, na koľko ho chcete a v akom mesiaci. Nedávno som sa pýtala jednej rodinky, koľko zaplatili za auto a na 6 dní za obyč auto ich to vyšlo niečo okolo 900 eur.



6. Poradíš mi nejaké vychytané miesta bez turistov?

Toto je veľmi všeobecná otázka. Záleží do akej časti ostrova sa chystáte, či máte radi turistiku- pretože, na tie miesta bez turistov si niekedy treba pekne vyšlapať, alebo ísť len o pár metrov ďalej, ako všetci a hneď ste na polovine známych miest úplne sami. To by bol asi taký univerzálny tip. Proste pohni riťou, prejdi sa trošku a dostaneš sa na taký spot, kde nikto nebude. Inak teda na Instagrame sa snažím označovať miesta, kde fotím, tak môžete pozrieť aj tam @miiimiiinka. Pokiaľ milujete hiking určite pozrite profil tohoto šikovného týpka @czech_explorer_ ,ktorý má toho na Islande pochodené dosť a fotí neskutočné pecky. Celkovo sa mi veľmi ťažko posiela ľudí na neznáme spoty, pretože častokrát tieto miesta ani nemajú žiadny názov a treba ich vypátrať na vlastnú päsť.


Hengifoss


7. Čo všetko mám navštíviť

Ako som už spomínala pred tým, závisí od toho, čo očakávate. Keď chcete vidieť vodopády zamierte na juh alebo na sever krajiny, kde ich je neúrekom. Pokiaľ máte radi turistiku, tak určite Landmanalaugar highlands (potreba 4x4 auto), alebo potom fjordy, či už východné alebo západné. Ak ste kávičkári a gurmáni, dajte si aspoň dva dni v Reykjavíku a vyskúšajte všetky šmaky od výmyslu sveta. Pokiaľ vás lákajú kúpele a teplé pramene vykašlite sa na predraženú Blue lagoon a radšej navštívte Mývatn Nature baths alebo Húsavík Geo Sea Spa, ktoré sa len teraz otvorilo. Je toho naozaj veľa preto, všetkým odporúčam ísť celý okruh dookola, aby ste videli z každého rožku trošku.


8. Ako veľká zima je tam v lete?

Závisí od daného leta. Zažila som leto, keď bolo nonstop hnusne a 4 °C ale aj leto, keď bolo krásne slnečno, ako tento rok a teploty okolo 13 až 18 °C. Nezabúdajte však na to, že Island je veľmi veterná krajina, takže ak začne fúkať je hneď o čosi chladnejšie. Tak isto je to aj so slnkom, pocitovo niekedy môže byť až 25 °C.


Jazero Botnsvatn


9. Mám si booknuť ubytko dopredu?

V hlavnej sezóne určite. Pokiaľ máte radi pohodlie a nejdete úplne na punk, radšej si to booknite podľa toho, ako dlho a kde sa chcete zdržať. Ak plánujete kempovať a spať v aute, samozrejme nič bookovať nemusíte, kemy sú všade, no nie všade so sprchami.


10. Mám si zmeniť cash alebo platiť kartou?

Skoro všade je možné platiť kartou, takže cash nepotrebujete. No v prípade toalety/sprchy/ tringeltu je dobré mať pri sebe nejaké mince.


11. Kde sa oplatí nakupovať potraviny?

Najlacnejší supermarket je Bonus (žltý brand s ružovým prasaťom), ktorý nájdete len vo väčších mestečkách. Urobte si zásoby dopredu.


Ľadovec pri Svínafell


12. Ceny

Island je drahá krajina, takže na to buďte pripravený. Názorné ceny:

benzín- ako u nás

toastový chlieb- cca 3 eurá

pivo v bare- 8- 10 eur

hot dog na benzínke (najčastejšie občerstvenie)- cca 3- 4 eurá

pomazánkové maslo- 3 eurá

mlieko- 1, 5 eura

šunka balená- 4-6 eur

tuniak v konzerve- 3 eurá

sandviče a bagety - od 5 eur vyššie

hlavné jedlo v reštaurácii- od 18 do xy eur


Tak snáď sa vám tieto info hodia pri plánovaní tripu a ak vás čokoľvek zaujíma, napíšte mi :)





bottom of page