top of page

Balabac, raj objavený!

V prvom rade si asi kladiete otázku, kde do čerta je Balabac? Tento ostrov sa nachádza na Filipínach, konkrétne južne od jedného z najznámejších ostrovov, Palawan.


Po návšteve El Nida, jedného z najturistickéjších miest na Filipínach, sme mali v pláne pokračovať na ostrov Coron severne od Palawanu. Šťastie v nešťastí bolo, že sa pokazila loď, ktorá na tejto trase premáva a cesta stála nemalé peniaze. Museli sme teda prejsť na plán B.

Ten na seba nedal dlho čakať. Našli sme fotky ostrovov v okolí Balabacu a bolo jasno. Vyrážame na dobrodružstvo. Informácií o Balabac islands bolo pomerne málo. Jediné čo sme našli, bolo, že je to nebezpečná oblasť s pirátmi a turistom sa tam neodporúča chodiť.


Chvíľku sme váhali, no nakoniec sme sa o siedmej ráno vydali z El Nida na cestu. A veru, že to bol hardcore. Z jednej strany ostrova na druhú za 12 hodín v autobuse. To úplne nechceš. Ale, stálo to za to!

Candaraman island

Ako sa dostať na Balabac

V prvom rade sa musíte dostať z Manily na ostrov Palawan. Ideálne letecky z Manily do Puerto Princessa.

Odtiaľ si potom rovno vezmete mini bus do Rio Tuba.

Mini bus je najlepšia možnosť, ako sa dostať pomerne rýchlo z jednej strany ostrova na druhú.

Tieto mini busy odchádzajú, až keď sú plné, takže žiadny presný čas neexistuje. Počítajte s tým, že ide jeden za hodinu.

Na spiatočnej ceste si nezabudnite zistiť, kedy odchádza posledný mini bus. Z Rio Tuba do Puerto Princessa to bolo okolo 15.00.


7.00 - 12.30 El Nido - Puerto Princessa - 450 pesos

13.00 - 18.30 Puerto Princessa - Rio Tuba - 450 pesos


V Rio Tuba sú možno 3 ubytovania, ktoré pravdopodobne ani nenájdete na bookingu. My sme mali dopredu z rôznych blogov zistené toto miesto:

Pring Pension House.

Až na potkaniu maminku s mladými, ktorá im urobila hniezdočko v kúpeľni, to bolo slušné ubytovanie za 500 pesos pre dvoch na jednu noc. Šoféri tricyklov tieto ubytovania poznajú, takže vás tam zoberú bez problémov.


Takýmto spôsobom sme sa dostali na Balabac my (február 2019). Je veľmi možné, že prístav v Rio Tuba sa premiestni inam, pretože je v katastrofálnom stave. Dopredu si preto zistite, či to je stále aktuálne.

Ubytovanie v Rio Tuba

Pring Pension House (+63 918 909 8594 )

White Haven lodge

Všetci používajú whats up, takže môžete skúsiť kontaktovať dopredu, alebo prísť priamo na miesto bez rezervácie, ako my.


Z Rio Tuba ide každé ráno okolo 10- tej/ 11-tej loď na Balabac. Pripravte sa na docela hardcore jazdu- sedíš na drevenej lavici, na lodi pre cca 30 ľudí, 4 hodiny, niekedy aj viac.


TIP: Určite si sadnite do prednej časti lode, pretože v zadnej je motor a bude vám to celú cestu smrdieť pod nosom, plus ak budú vlny, budete celí mokrí. Nezabudnite si dostatok vody a jedla.


Je to záhul, ale tá destinácia za to naozaj stojí.

Prístav v Rio Tuba

Na Balabacu si dohodnite ubytovanie a tours dopredu!

Na ostrove sú možno tri miesta, kde sa dá prespať a je veľmi možné, že to počas hlavnej sezóny bude plné. Jednoducho turizmom nedotknutý ostrov.


Na samotnom Balabacu sa nesmie plávať kvôli obrovským krokodílom. Z ostrova sa však dá dostať na ďalšie menšie, neobývané ostrovy, proste do raja, kam sa dostanete jedine prostredníctvom tour alebo zaplatením rybárovi, ktorý vás tam dopraví.

Čím viac ľudí ide na tour, tým je cena menšia. Na loď sa zmestí maximálne 8 ľudí.


Na ostrove nie sú reštaurácie, preto je potrebné objednať si pobyt so stravou a tours. Takže máte akoby plnú penziu a výlet v cene na jeden deň.


Po príchode do prístavu, je možné zobrať si tricykel (taxi) do ubytovania za 50 pesos.


Nečakajte žiadne rezorty alebo hotely. Ubytovanie je veľmi jednoduché, ako všetko na Filipínach. S tým, že sprcha je voda v kýbli so žufanou na oplachovanie. Je to zážitok na celý život. Človek si ale zvykne na všetko, no nie? :)


Candaraman island

Najdôležitejšie otázky a odpovede

Koľko potrebujem na Balabac času?

Rátajte s tým, že len dva dni trvá, kým sa tam človek dostane, plus dva alebo tri dni výlety na lodi. Naspäť v Puerto Princessa je človek za jeden deň. Čiže potrebujete 5 až 6 dní.


Itinerár

1. Deň Puerto Puerto Princessa- Rio Tuba (4 až 5 hodín jazdy mini busom)

2. Deň Rio Tuba prístav- Balabac (cca 15:30)

3. Deň Tour

4. Deň Tour

5. Deň Tour alebo návrat späť...

6. Deň 6.00 Balabac prístav- Rio Tuba prístav- Puerto Princessa


Kde si objednám tour a ubytovanie?

Obidvoje si môžete objednať u pani Kina Kuan, ktorú môžete kontaktovať prostredníctvom whats upu na čísle : +63 917 130 0200. Kľudne povedzte, že máte kontakt odo mňa z blogu, ona bude určo vedieť, keď poviete, že ste zo Slovenska.


Je tam bankomat?

Toto bol pre nás najväčší problém. Striedavo sme mali problém s tromi kartami a výbermi z bankomatov. Raz nešla jedna, raz druhá a niekedy ani jedna. Takže, ak narazíte na bankomat, kde sa vám dá vybrať, vyberte si toľko, koľko plánujete minúť. Netreba riskovať, že už potom žiadny bankomat nenájdete. Ak idete na Balabac, musíte si peniaze vybrať v Puerto Princessa alebo v El Nide. V Rio Tuba ani na Balabacu, žiadne bankomaty zatiaľ niesú. Za každý výber z bankomatu na Filipínach budete zkásnutí 200 pesos plus to, čo vám stiahne vaša banka. Takže je dobré mať výbery z bankomatov v zahraničí zdarmo.


Je to nebezpečné?

Ani chvíľu sme sa necítili nebezpečne, no stále sa táto oblasť pokladá za nebezpečnú kvôli teroristom z juhu Filipín. Pýtali sme sa aj domácich, či sa tam niekedy niečo stalo a povedali, že doteraz nemali žiaden problém. Všade sú policajti, ktorí dokonca kontrolujú všetkých pasažierov pred tým, než nastúpia na loď a turisti sa musia registrovať na policajnej stanici na Balabacu. Domáci sa skôr bielych boja, ako by im mali niečo urobiť alebo ukradnúť. Takže pokiaľ nenarazíte na teroristov, je to v cajku :)


Dá sa ísť na punk, bez rezervácie?

My sme, dá sa povedať, išli na punk, ale mali sme dopredu zistené, kde je ubytovanie v Rio Tuba. A tam sme náhodne dostali kontakt na Kinu Kuan ktorá na Balabacu robí tours. Takže áno, dá sa ísť aj na punk, no na týchto miestach je lepšie mať dopredu vybavené aspoň ubytko, aby sa vám ušlo miesto. Ale keď to nezvládnete, nejako to pôjde aj bez toho. Maximálne budete spať s krokodílmi na pláži :D


A čo strava?

V cene tours máte raňajky, obedy a večere. Na ostrove je možno jedna malá vývarovňa, takže, ak si neobjednáte tour, je to docela problém. Filipíny sú v jedle naozaj bieda. Sladké pečivá, čipsy a snacky, to je celé. Pokiaľ ale máte tour, tak na raňajky sme napríklad mali banana bread s nejakými nudlami. Obedy a večere boli úžasný sea food bufet. Vegeteriáni môžu mať problém. Ryža s ryžou a možno nejaká zelenina.


Večera na Balabacu

Orientačné ceny

Ubytovanie na noc pre dvoch: 500 pesos izba s ventilátorom, 1000 pesos izba s klímou (ubezpečte sa, že klíma funguje)


Tours

pre dvoch ľudí na 3 dni a dve noci pri čom v cene je:

loď

sprievodca

plná penzia a voda - 7500 pesos


Ono s cenou to záleží od toho, či chcete ísť na súkromnú tour alebo sa pripojíte k niekomu ďalšiemu. My sme nakoniec platili na osobu 1500 pesos na deň. Čiže 6000 pesos za 2 tours a stravu + 3 noci ubytovanie= 7500pesos.


Na nič iné tam neminiete, lebo tam nič nie je :D Keď tak večerné pivko, liter za 100 pesos.


TIP: zoberte si svoje šnorchle, pretože tie nie sú v cene k dispozícii. Majú možno 2 a jedny plutvy. Topánky do vody nepotrebujete, ale pozor na ježkov. Ak smerujete do El Nida, topane si určite pribaľte.


Je tam nemocnica?

Nie je, najbližšia lekárska pomoc bude v Rio Tuba. Takže určite si zoberte základné lieky a hlavne repelent a opalovací krém.


Je tam elektrina a wifi?

Áno všetko si bez problémov nabijete, ale je dobré mať filipínsky plug do zástrčky, pretože majú inú koncovku, ako my, v Európe. Wifi na tomto ostrove funguje len jednému operátorovi, takže keď si na letisku budete kupovať simku, určite si kúpte SMART.

Ďalšie info o Balabacu a jeho ostrovoch pre vás chystám v ďalšom článku :)

bottom of page