top of page

Balbac a jeho ostrovy- Foto blog

V okolí Balabacu sa nachádza hneď niekoľko ostrovov, ktoré ti pripomenú, že na svete stále existujú turizmom nepoškvrnené miesta. O tom, kde sa tento raj nachádza a ako sa tam dá dostať som písala v predošlom článku. Teraz sa bližšie pozrieme na ďalšie ostrovy, o ktorých sa doposiaľ nikde nepísalo.


Na Balabacu a v jeho blízkom okolí sa nemôže plávať v mori kvôli obrovským krokodílm, ktorí by si s tebou poradili jedna radosť. Ale! To vôbec nevadí, pretože len niekoľko minúť na lodi ťa prenesie do sveta nedotknutej prírody, bielych pláží, paliem a kokosov všade, kam sa pozrieš.


Poznáš film Stroskotanec (Cast Away) s Tomom Hanksom (a Wilsonom :)) ?? Tak to je presne ono!

Candamaran Island

Na to, aby ste sa dostali na tieto ostrovčeky je potrebné podporiť domácich a zaplatiť si celodenný výlet, prípadne si prenajať loď s kapitánom.


Kam sa vydať?


Možností je hneď niekoľko, no všetko závisí od počasia a od situácii na mori.

V okolí Balabacu sa nachádza veľa malých ostrovčekov, stratených rájov. A ja vám postupne ukážem, kde všade sme sa mohli pozrieť my.


Program tours dlhodobo dopredu vedieť nebudete, pretože všetko závisí od prílivu, odlivu a situácii na mori, ako som už vyššie spomínala. Takže pokiaľ je veterno a silné vlny, kapitán a posádka rozhodnú, na ktoré ostrovy sa dá v ten deň dostať a ktoré je treba vynechať. Všetky ostrovy sú podobne nádherné, takže aj keď situácia nepraje, netreba zúfať. Je to vlastne úplne jedno, aj tak budete odrovnaní z každého jedného.


Určite ale nevynechajte Onok Island, ktorý je síce súkromný (so vstupom 1500 pesos na osobu, na deň), ale najkrajší zo všetkých. V prípade, že by ste chceli na tomto ostrove prespať cez noc cena vstupu je 2000 pesos na osobu. Na ostrove okrem prístrešku nič nie je, ale ono ani nič iné nepotrebujete :) Takže si nezabudnite niečo na hlavu, pretože tam neskutočne pečie. Opaľovací krém je samozrejmosť.

Onok Island

Na tomto ostrove sme si dali obed, trošku pošnorchlovali a vychutnali nádherné výhľady. Pokiaľ máte dron, je to ideálna destinácia na dronenie. Určite si tiež zoberte šnorchle. Možno sa vám pošťastí vidieť korytnačky. V okolí Onoku je tiež veľmi veľa obrovských mušlí, doposiaľ som také nikde nevidela.

Onok Island

Onok Island

Okrem Onoku je možné výletovať aj na týchto ostrovoch:


Patonggong

Tangkahan

Patawan

Sebaring

Mansalangan sandbar

Candamaran

Sicsican

Nasabuta Comiaran (Pink island)


My sme mali možnosť navštíviť 4 ostrovy a 2 sandbanky za dva dni. Toľká nádhera! Ešte stále nechápem, ako niečo také može existovať. Obzvlášť, bez xy turistov. Ale to určite príde časom. Filipíny sú plné miest, o ktorých sa nevie, takže v tejto krajine je stále nádej na ultimate adventure :).


Candamaran Island

Na Candamarane sme si vychutnali super obed a podronili čo sa dalo. Na tomto ostrove je tiež možné kempovanie a keby sme mali viac času, určite by sme do toho išli. Zostať na noc na opustenom ostrove? Veď to je sen! Čo na tom, že tam nie je sprcha a si celý slaný, pieskový. Ráno sa šupneš do mora a je vybavené. Tak ak máte dostatok času, choďte do toho.

Dostali sme sa aj na ďalšie ostrovy, ktorých mená mi bohužiaľ v pamäti nezostali a Google maps v tomto tiež nie sú úplne nápomocné. Tak aspoň zopár fotiek.

Sandbank

Medzi ostrovmi je pomerne veľká vzdialenosť, preto sa na každej zastávke zdržíte maximálne hoďku / 45 minút.

Prázdne pláže, nula turistov, sand banks s čistučkou vodou, to je pohľad pre bohov. Naozaj. A tie obrovské mušle! Také niečo som nikdy v živote nevidela.

Čo sa týka šnorchlovania, nejaké extra korály alebo podmorský život asi nečakajte, to bolo pre mňa trošku sklamanie. Ani žiadne potápačské centrum. Divné, no možno stále neobjavené. Je tam však veľa hviezdíc- nezábudnite na to, že keď ich vyberiete z vody zomierajú. Takže bacha na to! Odfotiť sa dajú aj vo vode, nemusíte ich vyťahovať a zbytočne chytať :)

Takéto čosi sme nachádzali bežne, no netuším čo to je :D Každopádne je to krásne a krehké :D Možno peniažky morskej panny :)

Fotiek mám neúrekom, ale nebudem vám všetko ukazovať, aby ste sa keď tak mali na čo tešiť :) Určite tento trip stojí za to!

bottom of page