top of page

Siargao, raj surferov

Keď som sa dozvedela o ostrove Siargao, bolo mi jasné, že tento nový surferský raj musím čo najskôr navštíviť. Všetci o tomto mieste neskutočne básnili. Ostrov sa dokonca dostal na číslo jeden v hodnotení filipínskych ostrovov. A také niečo si predsa nemôžem nechať ujsť, no nie?



Kde je Siargao?

Siargao sa nachádza východne od ostrova Bohol, na Filipínach, približne 800 km od Manily. Najrozvinutejšia je časť General Luna, ktorá je centrom diania. Takže ubytovanie si hľadajte jednoznačne tam, pretože inak môžete mať patálie s transportom. Ostrov je pomerne veľký, takže treba bookovať opatrne, tak, aby ste sa mali kde najesť a prípadne zabaviť.


Ako sa tam dostanem?

Na Siargao sa dá dostať letecky priamym letom z Manily. Nedávno postavené letisko, vám ušetrí niekoľko hodín života, ktoré by ste inak museli stráviť na trajekte. Leteli sme so spoločnosťou Cebu Pacific, pričom let trval 2 h 25 minút. Buďte pripravení na to, že lietadlá na Filipínach v 90- tich percentách meškajú. Takže si to naplánujte tak, aby ste medzi príletom do Manily a ďalším letom mali aspoň 5 hodín, pre istotu.


Z letiska na Siargau sme mali dopredu dohodnutý transport z ubytovania za 300 pesos, čiže cca 5 eur. Dopredu dohadovať netreba, všetci by mali mať tie isté ceny a pred letiskom čakajú páni taxikári.


Ceny

Na to, akú úroveň (alebo skôr neúroveň) tento ostrov má, je pomerne predražený. Tú istú kvalitu ubytovania by ste na Bali našli o polovicu lacnejšie. Takže naozaj žiadne extra luxusy nečakajte, pokiaľ si nepriplatíte. Low cost ubytovanie, je naozaj low cost, ale to sú Filipíny.


Lampa u nás v hoteli


Jedlo v reštauráciách sa pohybuje okolo 300 pesos (5 eur) - čo je na filipínske pomery dosť. Vo warungoch na ulici okolo 150 pesos +. Oproti ostatným častiam Filipín je to pomerne drahé, tak isto aj potraviny v obchode. Okrem vajíčok, ovocia, zeleniny a ryže si tam skoro nič nekúpite. Takže nejaké vyváranie je docela zbytočné a pomerne nemožné. Za nákup sme zaplatili pomaly viac, ako keby sme sa najedli v reštaurácii alebo vo warungu. Ale! Aspoň alkohol je na Filipínach lacný:D Za pivo dáte cca 35 až 50 pesos. Takže celkom spoko.


TIP: Dávajte si pozor, aký tvrdý alkohol kupujete. Určite nepite ich filipínsky lacný rum. Radšej zvoľte overené značky alkoholu, ktorý poznáte. Je to neskutočný bolehlav a môže to byť miešané s rôznymi vecami. Oslepnúť na dovolenke asi nikto nechce, že ...


Čo sa týka ceny transportu, na tomto ostrove jazdia takzvané tricykle a za jednu jazdu zaplatíte cca 20 - 50 pesos na osobu. Domáci na tomto vedia celkom ošáliť, takže nikdy neplaťte viac ako 50 pesos za jazdu. Napríklad na Cebu je normálne platiť 10 pesos, no keď vidia, že ste turista, pýtajú minimálne 50.


Typický filipínsky tricykel

Požičanie motorky na deň stojí cca 250 - 300 pesos, liter benzínu je za 50 pesos.


TIP: V oblasti General Luna sa nachádza len jeden bankomat, ktorý máva často výpadky. Preto je dobré vytiahnuť si toľko peňazí, koľko chcete minúť ešte pred odletom na Siargao, prípadne mať pri sebe dostatok dolárov, ktoré si na mieste môžete zmeniť. My sme mali problémy s kartami asi úplne všade na Filipínach, takže keď sme našli funkčný bankomat, vyberali sme koľko sa dalo. Bohužiaľ, výbery na Filipínach sú spoplatnené- 200 pesos za každý výber plus to, čo si účtuje vaša banka. Takže ak už vyberáte, vyberte si maximum, čo sa dá, nech neprerobíte aj marhu.


Kedy je najlepší čas?

Hlavná sezóna je od marca do októbra, kedy je obdobie sucha. My sme začali trip s tajfúnom za chrbtom (vo februári), takže počasie nebolo nič moc. Zo 7 dní nám dva celé dni pršalo. Ostatné dni boli prehánky. S tým proste treba počítať a nabaliť si pršiplášte, prípadne si zakúpiť takéto vytunené dáždniky.



Jedlo

To je na Filipínach kapitola sama o sebe. Na Siargau sa celkom dobre najete. Najlepšia je asi talianska reštaurácia Altrove (majú pobočku aj v El Nide), kde nájdete extra mňam pizzu a cestoviny. Inak teda na ostrove je niekoľko fajn hipsterských podnikov so zdravou stravou, prípadne lokálne reštaurácie. Nebolo to až také tragické, ako som si myslela. Ostatné časti Filipín na tom boli rozhodne horšie. Z domácej stravy sa nám veľmi páčili polievky. Tie boli naozaj chutné, inak sea food bufet na výletoch je asi najlepší zážitok, no takýto bufet si budete môcť užiť asi iba v El Nide.


Výlety

Siargao je ešte pomerne nerozvinutý ostrov, takže vás tu každých 5 minút neťahá za ruku nejaký otravný týpek a nesnaží sa vám predať tour na ďalší deň, čo je super! Filipínci nemajú typickú ázijskú náturu, že vám chcú predať aj hovno zabalené v peknom papieri. Takže aspoň máte kľud :)


Aj takéto romantické spoty je možné nájsť na Siargau


Island hopping: Guyam, Daku a Naked Island je must see! My sme si prenajali loďku za cca 20 eur a vyrazili sme na tri neďaleké ostrovčeky. Ako? Prídete do prístavu, resp. hocikde pri pláž a opýtate sa, či je možné prenajať si loď. Dva telefonáty a za 10 minút môžete vyraziť :). Posádka vás nikam neženie, keď ste ready presunú vás na ďalší ostrovček. Takže úplne super. Odporúčam si loďku zobrať trošku neskôr poobede a budete tam úplne sami. Všetci totižto chodia na tripy ráno, takže sa vyhnete aj tomu málu turistov, čo tam je.


Naked Island

Naked island (zdroj: google)

Inak teda ostrov je dosť veľký na to, aby ste sa nenudili a celý ho prebádali. My sme na Siargau strávili 7 dní, z čoho dva celé dni pršalo a stále sme nevideli všetko. Treba si jednoznačne požičať motorku a túlať sa na vlastnú päsť. Toľko paliem!!! Úplne všade! Siargao má najviac paliem na meter štvorcový z celých Filipín. A tie pláže! Úplne opustené, nikde nikto. Sem tam si pohladkáte šteniatko, pretože tých je tam neúrekom a posuniete sa zase ďalej.


Palmový háj a viewpoint


Surfovanie je určite jedna z aktivít, ktorú by ste si nemali nechať ujsť. Môžete si zaplatiť inštruktora na hoďku a požičať surf. My sme platili 1000 pesos na hodinu, pre jedného. Na začiatok vám dve hodiny s inštruktorom budú úplne bohato stačiť. Je to ale mega prdel a namotávka, takže ďalší deň budete chcieť ísť znovu:)


A záver?

Je to ideálne miesto na prebádanie ostrova na motorke, surfovanie- aj pre začiatočníkov. Párty je fajn ale Filipínci nemajú dobrý hudobný vkus- to akože vôbec. No keď ste partia určite sa zabavíte. Jedlo je spoko, nájdete hipsterské kaviarničky, reštiky a je to prekvapivo aj vegan friendly! Ceny sú trošku prestrelené, ale s tý človek nič nenarobí. Za mňa Siargao palec hore! A to je tento ostrov len v začiatkoch. Päť rokov dozadu sa tam vozili na koňoch, lebo nemali ani tricykle. Takže turistický boom začal veľmi rýchlo. A je to vidieť aj na rozostavaných hosteloch/ rezortoch. Ak vám môžem poradiť, choďte čo najskôr, kým sa z toho nestane masovka.


Viac info o aktvitách na Siargau šupnem do ďalšieho článku :)

bottom of page