top of page

13 tipov čo robiť na Siargau

O ostrove Siargao som písala v predošlom článku. Kde sa tento raj nachádza, ako sa tam dá dostať a aké sú priemerné ceny si môžeš prečítať tu. Teraz sa bližšie pozrieme na aktivity, ktoré stoja zato a určite by ste ich nemali vynechať.


1. Prebádanie ostrova na motorke

Motorku si môžete požičať za cca 6 eur na deň plus benzín. Benzínky na Siargau neexistujú, ale pri ceste vždy nájdete stojany s fľašami (s benzínom). Na Siargau vám medzinárodný vodičák nikto kontrolovať nebude, ale je dobré si tento doklad pred cestou zaobstarať (za cca 5 eur). Na orientáciu môžete použiť Google Maps alebo offline apilkáciu maps.me


Odporúčam zobrať si mapku z hotela, kde sú zvyčajne zaznačené všetky dôležité spoty.


2. Sugba Lagoon

Na tento trip sme sa my osobne bohužiaľ nedostali, ale vyzerá to naozaj úžasne. Za osobu zaplatíte niečo okolo 1500 pesos a zabookovať sa to dá priamo v General Luna, odkiaľ je to hodina a pol loďou.

Zdroj: journeyera

3. Tayangban jaskyňa

Zhruba 40 minút jazdy z General Luna si môžete vyskúšať celkom dobrodružnú aktivitu- brodenie sa v jaskyni po tme. Domáci vám dajú baterky a s jedným sprievodcom sa vydáte prebádať tmavé zákutia jaskyne. Odporúčam zobrať si lepšiu obuv ako žabky, pretože leziete v tme a vode po kameňoch a niekedy nevidíte, kam stúpate. Je to mega fun! Na konci tour si môže dať malý cliff jump do lagúny! Len pozor na hlavu, helmy v cene nie sú, takže radšej take is easy :)


4. Húpačka na palme

Zhruba 30 minút z General Luna smerom na Magpupungko sa nachádza tento super spot, kde si za malý poplatok môžete skočiť z palmy, alebo si vydroniť túto palmovú lagúnku. Toto miesto je veľmi fotogenické, takže odporúčam návštevu skoršie ráno alebo pri západe slnka, keď vám obloha bude hrať všetkými teplými farbami a tým vytvorí perfektné pozadie.

5. Loďkou do lagúny

Hneď pri moste, z ktorého môžete vidieť predošlú lagúnu, postávajú domáci a ponúkaju jazdu loďkou po rieke až do ďalšej nádhernej lagúny s priezračnou vodou. Prenajatie loďky stojí 500 pesos a zmestí sa do nej 5 ľudí. Už len samotná plavba bola neskutočný zážitok, no keď sme zbadali lagúnu, spadli nám sánky. Plavíte sa uprostred palmovej džungle! Celý tento mini výlet trval tak hodinku aj niečo. Pri lagúne sa tiež nachádza nádherný palmový háj (ako asi na celom ostrove). Proste top strop :)

6. Island hopping

V možnosti sú len tri ostrovčeky: Daku, Naked Island a Guyam. Tento trip sa dá zmáknúť za tri hoďky s prehľadom. Takže, ak máte napráskaný itinerár, toto určite nevynechajte. Na mini ostrovčekoch sa pri odlive vytvára sand bank a na photo shoot to vyzerá naozaj skvelo! V cene island hoppingu (1000-1200 pesos/loď) nie je obed, takže si so sebou zoberte nejaké snacky a vodu. Na ostrovčeku sa dá kúpiť len pivko, cola a nejaké čipsy. Takže žiadne degustačné trojchodové menu sa nekoná.


Guyam Island Zdroj : Escapejournal


7. Mojkanie šteniatok

A tých tam je veru požehnane. Psíci bez domova úplne všade. Niekedy sú tieto pohľady veľmi smutné, no domáci sa snažia o nich starať. Na ostrove dokonca fungujú aj neziskové (ale aj ziskové) organizácie, ktoré sa starajú o sterilizáciu psíkov. Takže, ak vás táto téma zaujíma, môžete si zistiť viac o dobrovolničení na tomto ostrove. Väčšinou tieto dobrovolničenia sú len ako zásterka pre business v spojení so surfovaním a jógou. Takže bacha na to. Ale koniec koncov, keď je o zviera postarané, je to asi len na človeku, koľko je za takýto ,,pobyt,, ochotný zaplatiť, no účtujú si riadne pálky. Môžete sa pre info pozrieť tu alebo tu.


POZOR: Nedávno som počula o prípade jedného dievčaťa, ktoré sa mojkalo so šteniatkami a nádhodne ho jedno len trošičku poškriabalo, takže tomu nevenovala extra pozornosť. Po návrate domov jej začalo byť veľmi zle a nakoniec zomrela na besnotu, pretože nevedeli odhaliť príčinu. Tieto psy môžu prenášať rôzne choroby, takže ak nie ste zaočkovaní proti besnote a nedodržiavate alebo podceňujete hygienu v tejto krajine, môžete mať problém.

Buďte opatrní.

Malé chudiatko

8. Párty

Nejaké extrémne párty asi úplne nečakajte. Na ostrove je niekoľko barov, ktoré sa streidajú v organizovaní parties. Takže každý deň sa chlastá niekde inde. Je to celkom dobre vymyslené, pretože vždy je plný len jeden klub,ktorý má v ten deň hlavnú párty. Mne osobne filipínsky štýl hudby na párty nevyhovuje, ale dá sa zabaviť. Najlepšia pártoška bola asi v Rum Bare. No ak ste hladní po zábave, spýtajte sa lokálov, kde je v ten deň párty. Určite vám každý bude vedieť povedať.

9. Palmový háj

Palmový háj sa nachádza cca 20 minút jazdy z General Luna smerom na Magpupungko. Pokiaľ si požičiate motorky, tak na tento spot natrafíte, aj keby nechcete. Je to po ceste na ďalšie vychytené spoty, takže super prestávka a šanca sa trošku ponaťahovať po celom dni sedenia na motorke. Nás veru poriadne boleli zadky :D

10. Čistenie pláží, eko zábava

Každú nedeľu sa organizujú rôzne beach clean ups, ktorých sa môžete zúčastniť. Keďže na ostrov prichádza každým rokom viac a viac turistov a infraštruktúra na to nie je úplne ready, vznikajú problémy s hromedením odpadu, ktorý je treba nejakým spôsobom likvidovať a hlavne po niektorých nezodpovedných aj pozbierať. Pre viac info môžete checknúť SEA Movement alebo @thesuncrew.


11. Surfovanie

Siargao je surferský raj. Nielen pre ostrieľaných profesionálov, ktorí brázdia vlny jedna radosť, ale aj pre tých, ktorí v živote nestáli na doske a chceli by pocítiť surferský touch. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že za prvých 20 minút sa človek postaví a zjazdí si svoje prvú vlnku. Teda pokiaľ nie je úplne športové nemehlo.


Je to mega super zážitok a človek sa na to vie poriadne namotať. Hodina s inštruktorom a prenajatím surfu nás stála niečo okolo 1000 pesos na osobu. Týpek ti vysvetlí základy a pomáha ti zjazdiť prvé vlnky, takže sa toľko nenamakáš hneď zo začiatku. Na ostrove je niekoľko surf spotov s rôznou obtiažnosťou, ako napríklad slávny Cloud 9, Pacifico, Horseshoe alebo Pilar. Niektoré vlny boli riadny mazec! My sme, ako začiatočníci, zamierili na Cloud 9, kde sa dá učiť najlepšie. Na tejto pláži sú dve surf školy s lokálnymi inštruktormi, ktorí sa vás hneď ujmu.


S lokálnym inštruktorom, extrémne vychilleným týpkom :)


12. Pláže

Podarilo sa nám nájsť dve nádherné, úplne prázdne pláže. Alegria beach a Pacifico Beach. Hovorí sa, že Alegria je najkrajšia, no nám sa viac páčila tá druhá. Tieto dve pláže sú pomerne ďaleko z General Luna, takže je lepšie vyhradiť si na tento výlet viac času, obzvlášť, ak chcete aj trošku pochillovať.


Tip: celý ostrov lemujú krásne, opustené pláže. Stačí prejsť z hlavnej cesty palmovým rajom a nájsť si tú svoju Secret beach.



13. Magpupungko Lagoon

Táto lagúna sa nachádza cca hodinku jazdy z General Luna. Vstup na túto pláž s lagúnou je 50 pesos plus cca 15 pesos za parkovanie. Na tomto spote si môžete dať obed, kokos, vychilliť, podroniť. Ale pozor! Pokiaľ chcete lagúnu vidieť v jej najväčšej kráse, treba prísť, keď je odliv. Tým, že celý ostrov žije surfovaním, v každom hosteli vám budú presne vedieť povedať časy prílivov a odlivov v dané dni.


Tip: Na tento trip si určite zoberte boty do vody, pretože lagúnu lemujú veľmi ostré kamene a pri prílive vás to tam môže pekne oplieskať. Bacha na to.

Na Siargau sme strávili 7 dní, z ktrých dva celé dni lialo ako z krhle. Takže za 5 dní sme boli schopní zmáknuť tieto aktivity a je tu toho určite ešte oveľa viac. Tento ostrov je určite must see na Filipínach!

bottom of page