top of page

Sever Islandu: 15 aktivít, ktoré stoja za to!

Všetci ste už určite videli fotky z Glacier Lagoon (Ľadovcovej lagúny), prípadne z diamantovej pláže na juhu Islandu. Tieto najznámejšie spoty sú síce extrémna pecka, ale každá časť krajiny ponúka iné perly! Preto vám chcem dať tipy, o ktorých možno toľko ľudí nevie a miesta, ktoré sú menej turistické, ako miesta na juhu.


1. Whale Watching

Sever Islandu je známy najmä kvôli pozorovaniu veľrýb. Najväčšiu šancu vidieť tieto krásne tvory voľne v prírode budete mať v hlavnom meste whale watchingu - v Húsavíku, od marca do novembra.

V Húsavíku sú tri spoločnosti, ktoré ponúkajú rôzne druhy tripov na rôznych lodiach.


Humpback whale


V podstate, je úplne jedno, ktorú z týchto spoločností zvolíte, ide iba o to, aký typ lode si vyberiete. Pre dobrodružnejších odporúčam jednoznačne speedboat (musíte byť v dobrej fyzickej kondícii a nemôžete mať problémy s chrbticou a so srdcom).


Takáto jazda vie byť niekedy pekne crazy, najmä, ak sú veľké vlny. Treba sa veľmi teplo obliecť. Na každej z lodí dostanete teplé overaly. Druhá najlepšia varianta je Sailing boat. Plaviť sa na nádhernej, veľkej plachetnici v zátoke, kde sa mieša Atlantický oceán so Severným Ľadovým a pozorovať pri tom veľryby? Áno, prosím!



Jediné na čo si treba dať pozor je morská choroba. Ak máte sklony byť sea sick, zoberte si pred tým kinedril. Neraz sa stalo, že si turisti nagrcali do overalov :D A to naozaj nikto nechce. Keď tak to hoďte cez palubu :).


Ďalšie super miesto na pozorovanie veľrýb je Geo Sea. Zabudnite na predraženú a totálne napráskanú Blue Lagoon v Reykjavíku, kam sa musíte objednať dopredu. Zájdite si radšej na sever do Húsavíku. Tieto novootvorené geotermálne kúpele sú topka! Nielen, že máte nádherný výhľad na Skjalfandi záliv, ale doprajete kúru aj svojmu telu. Termálna voda sa tu mieša s morskou a má blahodarné účinky na pokožku, najmä pri problémoch s ekzémom a psoriázou. A ten výhľad? Proste bomba!


3. Ásbyrgi canyon

Hodinku jazdy z Húsavíku sa nachádza rozprávkovo pokojný kaňon Ásbyrgi. Toto čarovné miesto je spojené s viacerými legendami. Hovorí sa, že ten, kto vidí na stenách kaňonu tváre, je dobrý človek. Taktiež sa hovorí, že tam žijú elfovia a ďalšie magické bytosti. Neveríte? Choďte sa pozrieť :)


4. Mývatn

Mývatn je veľké jazero, ktoré získalo svoje meno vďaka množstvu múch (mý-mucha, vatn-voda), ktoré sa tam v lete zgrupujú. V tejto oblasti nájdete teplé pramene, plyny a vodu vyvierajúcu zo zemského povrchu. Vyzerá to trošku ako na inej planéte. Trip do Mývatnu môžete spojiť s návštevou termálov, kráteru Krafla alebo vodopádu Detifoss. Táto oblasť je veľmi fotogenická a určite stojí za návštevu, pretože všade naokolo sú lávové polia.




5. Mývatn Nature Baths

Ďalšie super kúpele, ktoré sú veľmi podobné Blue Lagoon. Pre viac info môžete pozrieť sem.


6. Detifoss

Najmocnejší vodopád na Islande. Detifoss je dychvyrážajúci. Na tento vodopád sa dá dostať dvomi cestami. Jedna je turistická asfaltka, druhá je trošku offroad, ale aj keď nemáte auto 4x4 , tak to vkľude zmáknete. Z tejto strany sa dostanete k vodopádu tak, že sa priamo môžete postaviť na jeho začiatok a ,,dotknúť,, sa ho ! Len pozor, aby ste nezahučali dole, lebo to už by ste asi úplne nerozdýchali.


7. Krafla

Krafla kráter sa nachádza pri Mývatne a je to jedno z miest, kde si môžete spraviť veľmi pekné dron shoty. Ak teda zrovna nefúka ako šialené, pretože v tejto oblasti to je normálka. Odporúčam prechádzku okolo celého kráteru.




8. Grotgaja

Grotgaja sa nachádza tiež v oblasti Mývatn, takže nemusíte chodiť ďaleko. Je to asi najznámejšia jaskyňa na Islande, kde mal John Snow sex s divoškou.


9. Secret cave

Hneď pri sex cave, kúsok ďalej smerom do pustiny je schovaná jaskyňa. Táto jaskyňa sa nachádza na súkromnom pozemku, preto sem nebudem dávať GPS súradnice (pretože, bez toho sa ťažko hľadá). Kto ale hľadá, ten nájde. Takže, ak radi riskujete, leziete a máte radi trošku adrenalínu, posnažte sa a nájdite si tento tajný spot.


10. Godafoss

Alebo vodopád bohov nájdete po ceste z Húsavíku do druhého najväčšieho mesta krajiny- Akureyri. Odporúčam prejsť si tento vodopád z obidvoch strán. Najkrajší je chodník priamo od cesty (na pravej strane vodopádu) až smerom k obchodu so suvenírmi.


11. Aldeyjarfoss

Hneď za Godafossom, zhruba ďalšiu hodinku jazdy po neasfaltovej ceste sa nachádza Aldeyjarfoss. A to je veru pecka! Na tento vodopád skoro nikto nechodí, pretože je to pomerne od ruky, takže ľudia buď nemajú čas, alebo sa im nechce ísť tak ďaleko. Každopádne je to neskutočná nádhera! Túto cestu zvládne aj auto, ktoré nemá 4x4.

Tip: Na vodopády si zoberte turistickú obuv.



12. Dalvík Kaldi beer brewery

Dalvík je veľmi pekné mini mestečko 30 minút jazdy z Akureyri smerom na Reykjavík. Kaldi pivovar sa nachádza kúsok odtiaľ, s tým, že toto pivo má českú receptúru. Asi preto je tak dobré! Viac info môžete nájsť na ich webe.


13. Beer Spa

Ste milovníci piva? Toto je určite pre vás!

Pivné kúpele sa nachádzajú kúsok od Dalvíku, takže tento výlet môžete skĺbiť aj s návštevou pivovaru. Cena za vstup je pre jednotlivca 9 900 isk a pre pár 16 900 isk. Je to veľmi pekný romantický zážitok, takže určite odporúčam skôr pre páry. Kúpete sa v kadi plnej piva a chmeľu, ktorý nádherne vonia. Počas dvadsiatich minút máte k dispozícii vlastnú pípu, takže môžete piť, koľko chcete. Po dvadsiatich minútach sa vaňa začne automaticky vypúšťať. Nasleduje relaxácia, aby sa účinky piva na pokožku a vlasy znásobili. Neskôr si môžete dať ešte infra saunu a najesť sa v reštaurácii, ktorá je súčasťou areálu.

Za malý príplatok môžete ísť do vonkajších hot tubov- super zážitok na pozorovanie polárnej žiary.



14. Siglufjordur views

Toto mestečko sa nachádza pol hodinku od Dalvíku a je v údolí medzi fjordami. Veľmi fotogenická destinácia s jedným z najlepších hotelov na Islande- Siglo hotel. Toto miesto má veľmi zvláštnu energiu. Pracovala som tam 9 mesiacov a som presvedčená o tom, že tam straší :D Ale na jednodenný trip je to super zážitok!!!



15. Hofsós swimming pool

Ako iste viete, na Islande majú asi v každom meste lokálny bazén. Toto miesto nie je výnimkou. Bazén s jedným z najkrajších výhľadov na Islande. Pre viac info o cenách klikni sem.



Toľko k perlám severu. Ak máte nejaké otázky, neváhajte ma kontaktovať :)



bottom of page