top of page

Ako sa zbaliť na Island za 10 minút

Kam na jesennú dovolenku? Na túto tému spísala článok na blog Traveli.sk aj Livka (môžete sa inšpirovať tu). Možností je neúrekom no jedna z nich je jednoznačne Island. V tomto období je možné nájsť veľmi výhodné spiatočné letenky, tak prečo to nevyužiť?

Kopce hrajúce jesennými farbami, polárna žiara tancujúca nad Severným Ľadovým oceánom alebo relax v prírodných termáloch uprostred ničoho. Znie to ako sen? On to sen aj je, až kým vás z neho nezobudí realita zvaná : islandské počasie!

V tejto krajine treba byť pripravený na všetko. Ale ako sa zbaliť čo najefektívnejšie?

Pri balení veľmi záleží, na aký tip výletu sa človek chystá. Ideš úplne na punk so stanom a spacákom, stopovať okolo Islandu? Alebo si chceš požičať auto, spanie si dáš v guesthouse a jesť budeš v reštauráciách? Prípadne si požičiaš auto, s tým, že to bude tvoj hotel aj reštika zároveň?

Všetkým týmto variantám je samozrejme nutné prispôsobiť aj to, čo si človek so sebou zoberie.

Diamond beach

Najlepšie ceny leteniek môžete nájsť u spoločnosti Wizz Air, ktorá po novom lieta priamo z Viedne do Keflavíku. Samozrejme, ako všetky nízkonákladové letecké spoločnosti, si aj Wizz Air charguje nemalé peniaze za podpalubnú batožinu. Ak chcete ušetriť, zbaľte sa do príručnej batožiny. Pokiaľ však plánujete rôzne shootingy a máte so sebou veľa techniky, budete si musieť priplatiť.

TIP: Keflavík je od Reykjavíku vzdialený cca 45 minút cesty autom alebo autobusom. Ak máte v pláne požičať si auto, vybavte si vyzdvihnutie priamo na letisku. Ušetríte peniaze za autobus, čo môže byť cca 23 eur na osobu.

Čo si zbaliť do príručnej batožiny?

Príručná batožina (pre mňa vždy len batoh) sa musí vojsť pod sedadlo pred vami. Rozmery 40 x 30 x 20 cm.

Minimalizmus je výhra :)

1. Kozmetika zmenšená na minimum- mini sprcháč, šampón v jednom - ja používam suché šampóny od Lush.- Nezaberie miesto a nevyleje sa.

2. Nerezová fľaša na pitnú vodu - na Islande sa za vodu neplatí. Načapujú vám všade zadarmo. Dokonca aj na letisku je možné nabrať si vodu zdarma.

3. Nepremokavé (turistické) topánky - asi úplna samozrejmosť. No prežila som to 5 rokov na Islande aj bez nich :D ... Dáš na seba a máš vybavené. Iné fancy boty tam nepotrebuješ.

4. Zimný set - čapica, šál, rukavice - bez toho neodchádzaj z domu. Je jedno, či je leto alebo zima. Nikdy nevieš, ako bude.

5. Bunda - ideálne teplá, nepremokavá- tiež hodíš na seba. Ja vždy nosím zimnú bundu. Je to istota, že nezmrznem no lodi či na ľadovci, alebo ma neprefúka až do Grónska.

6. Ľahšia bunda/termo prádlo - ak plánujete turistiku, viete čo potrebujete.

7. Pršiplášť je nutnosť - dáždniky na Islande kvôli vetru nefungujú, takže, ak nemáš nepremokavú bundu, ktorá znesie extrémy, tak určite zober pršipláštik. Už len preto, že keď cestuješ autom, vždy tú mokrú vrstvu musíš niekam odložiť a sedieť v premočenej bunde na roadtripe asi úplne nechceš.

8. Niekoľko párov ponožiek, spodné prádlo, tričká, dve mikiny, legíny- teplé. Ak sa vám zmestí jeden pekný outfit niekam na večeru do Reykjavíku tak pecka.

9. Málý cestovný uteráčik. Ja mám môj od Travelismus :) a som maximálne spokojná. Rýchlo schne a zbalíš ho do mini klbka.

10. Foťák/nabíjačky/powerbank... Všetky technické vychytávky, goprá atď. Nabíjačka do auta !!!

11. Príbor- nôž len na maslo, aby vám to v lietadle nezobrali. Prípadne drevenný set- zíde sa na roadtrip - do auta na prípravu snackov a papaníc.

12. Plavky - bez toho sa človek nezaobíde. Všetky super hot tuby, bazény s výhľadmi, lagúny, wellnesy, pivné kúpele a podobne. To si nemôžete nechať ujsť.

TIP: Jeden z najkrajších výhľadov z bazéna je podľa mňa v Hofsóse na severe Islandu. Medzi top kúpele patrí určite GEO SEA SPA , prípadne Mývatn nature baths alebo Fontána pri Reykjavíku.

Geo Sea Spa (photo: Aleš Mucha)

Čo si zbaliť do podpalubnej batožiny?

Ako som už vyššie spomínala, záleží na aký tip tripu idete. Každopádne je nutné zbaliť si všetko vyššie spomínané a keď máte viac miesta, môžete toho prihodiť viac. Extra tenisky, ponožky, mikina, termo prádlo... Whatever. Ale osobne si myslím, že pokiaľ idete na týždeň a budete spať v hoteloch, príručná batožina úplne stačí.

Ak idete hardcore sústredila by som sa na veci potrebné prežitiu ako :

karimatka, spacák, stan, ešus, varič, príbor, vreckový nožík, plynový zapaľovač, baterka/čelovka a ďalšie podobné inštrumenty sa ti do príručky (samozrejme) nevojdu. Všetky tieto veci sa na Islande dajú kúpiť, no je to strata času a peňazí. Takže, ak ideš na punk, zober si všetko čo potrebuješ so sebou.

Na Islande sa dá kúpiť jednorázový gril, ktorý môžete odpáliť takmer všade, takže aj bez variču sa to dá prežiť.

Najčstejšie otázky ohľadom roadtripu po Islande som šupla sem.

bottom of page