top of page

Raja Ampat: Všetko čo potrebuješ vedieť

O Raja Ampat som snívala odkedy som prvý krát videla Blue Planet. Ale pekne po poriadku. Raja Ampat je skupina ostrovov nachádzajúcich sa v Indickom oceáne. Patria Indonézii no nachádzajú sa v provincii Západná Papua, takže hneď vedľa Papui Novej Guinei. Raja Ampat tvorí viac ako 1500 malých ostrovov z ktorých hlavnými sú :

- SALAWATI

- BATANTA

- MISOOL

- WAIGEO


Kedy je správny čas na návštevu?

Najlepší čas pre návštevu Raja Ampat kráľovstva je od októbra do apríla, no v podstate sa sem dá ísť celý rok. Najdeálnejšie podmienky sú od polovice októbra do polovice decembra. Na ostrovoch sa počasie môže líšiť. Priemerná denná teplota je 31 °C, ale pocitovo je oveľa teplejšie kvôli 83 % - nej vlhkosti v tejto oblasti. Niekedy je to naozaj na skapatie, obzvlášť bez akéhokoľvek schladenia v podobe klímy či ventilátora. Priemerná nočná teplota je 25°C a teplota vody sa drží okolo 29 °C, takže úplna nádhera.


O tom ako to funguje na Raja Ampat som písala v predošlom článku. Teraz sa pozrieme na to, čo všetko je nutné vedieť pred takouto výpravou.


Potrebujem očkovanie?

Žiadne špeciálne očkovanie okrem základných nepotrebujete. Ja mám klasicky zaočkovanú žltačku A, B a brušný tyfus. Na komáre si treba zobrať repelent, ideálne nejaký lokálny produkt, čím sa vyhnete horúčke Dengue, ktorá je v Ázii rozšírená. Vlastná lekárnička je must have, pretože na ostrovoch nie je žiadna lekárska starostlivosť. Najbližšia nemocnica je vo Waisai. Obzvlášť odporúčam všemožné kvapky do uší, peroxid vodíka a dezinfekciu na rany.


Ako sa rozhodnúť, ktorý ostrov chcem navštíviť?

S týmto sme mali docela porobené, pretože ostrovov je veľmi veľa a informácií málo. Pre nás bolo dôležité to, aby sme si rovno z pred domu mohli ísť zašnorchlovať, aby sme mali dostatok jedla a aby sme v okolí mali bohatý podmorský život. Nie všetky tri body sú totižto v každej časti samozrejmosťou. Na stránke stayrajaampat si človek môže pozrieť ubytovania na rôznych ostrovoch. Tam je presne popísané, čo sa v okolí ostrova nachádza, či má dané ubytovanie pláž, ako je na tom korálový útes v jeho blízkosti, čo všetko môžete vidieť a podobne. My sme si preto vybrali ostrovy Gam a Kri. Chceli sme si pobyt predĺžiť a ísť aj na Batantu, ale to sa bohužiaľ nedalo. Treba mať všetko rozmyslené dopredu. My sme mali problém so signálom a online platbou, takže sme si nemohli objednať ubytovanie a zaplatiť. Keďže ostrov Batanta bol veľmi vzdialení, nechceli sme tam ísť len tak našupu a transport bol tiež otázkou.


Nikdy by som si nemyslela, že sa budem prechádzať v jungli v Západnej Papui


Ako sa tam dostať?

Fuu tak toto vám teda bola riadna štreka. Za normálnych okolností to funguje takto:

Základ je dostať sa do Indonézie, na ostrov Sulawesi, na ktorý si môžete zobrať let z Jakarty alebo z Bali, ktoré majú najlepšie spojenie s Európou. Potom treba preletieť do Sorongu odkiaľ ide trajekt do mestečka Waisai. Odtiaľ sa človek dopraví loďou na ostrov, ktorý si vybral.

Najlacnejšia varianta pre nás bola letieť z hlavného mesta ostrova Sulawesi - Makassaru do Sorongu.


MAKASSAR- SORONG- trajekt do WAISAI- a loďou na ostrovy ... No bohužiaľ nám to takto ,,jednoducho,, nevyšlo.


Mali sme to trošku komplikovanejšie kvôli zrušenému letu, takže sme museli improvizovať.


My sme odlietali z ostrova Flores- Labuan Bajo a zrušili nám let do Makassaru, takže sme si to pekne obleteli najprv do BALI- JAKARTA- MANADO- SORONG- a nakoniec ostrovy.


Cesta bola veľmi dlhá. Môže sa stať, že vám tak ako nám, zrušia let, takže musíte hľadať náhradnú alternatívu. Letenky nás s kúpou v predstihu vyšli aj tak veľmi veľa, plus navyše ďalších 130 eur za nové lety.


S pánom domácim na ceste na výlet


Ako je na tom ubytovanie?

Ako som už vyššie spomínala, niektoré ubytovania sa môžu nachádzať aj na Booking.com, ale kvôli provízii pre booking to je drahšie, ako keby to objednáte cez stránku stayrajaampat.com. Veľmi veľa ubytovaní na bookingu ani nenájdete- domáci nemajú na ostrovoch internet, techniku a systém na spravovanie rezervácií a platieb.


Liveaboards

Všetko záleží od toho, prečo ste sa rozhodli navštíviť Raja Ampat a čo od tohoto dobrodružstva očakávate. Väčšina turistov ide vyslovene za potápaním. V tomto prípade je veľmi rozumné pozrieť sa na spoločnosti, ktoré ponúkajú liveaboards- teda plavby loďou po celom území Raja Ampat, s tým, že každý deň máš niekoľko ponorov na rôznych miestach a samozrejme spíš, stravuješ sa a bývaš celý čas na lodi. Výhodou je, že za krátky čas vidíš toho veľmi veľa a je to jednoduché na organizáciu. Nevýhodou môže byť vysoká cena. Ceny za takýto potápačský pobyt sa pohybujú od 1800 euro do kľudne 5000 eur na 7 dní. Pri zisťovaní info sa zamerajte aj na to, ako kotvia, pretože niektoré lode kotvia na koráloch a ničia ich, čo je absolútne neprijateľné a barbarské.


Kajuta

Rezorty

Na ostrovoch sa okrem rezortov a homestays nenachádza žiadne iné ubytovanie. Rezorty väčšinou majú aj svoje vlastné potápačské centrá a vedia zabezpečiť dopravu na ostrov, stravu a výlety. Pokiaľ máte väčší budget je to určite dobrá voľba najmä kvôli tomu, že ubytovanie bude s vyšším štandardom a budete mať pravdepodobne aj klimatizáciu alebo ventilátor, čo je v týchto končinách naozaj nutné, najmä v noci. Noc v rezortoch sa pohybuje od 100 + eur na noc. Môžete si tu dať aj takú vychytávku akou je studené pivo, prípadne fľaša vína. Toto v homestayoch nenájdete.


Takáto izba v rezorte bola na Booking.com za 291 eur na noc s plnou penziou.


Homestays

My sme zvolili najautentickejšiu a najlacnejšiu variantu ubytovania u domácich. Na stránke stayrajaampat si môžete všetko dopredu zarezervovať a rovno aj zaplatiť. Vzhľadom na to, že veľa z týchto ubytovaní sa nenachádza na Booking.com, je to jediná možnosť, ako sa k takémuto spôsobu ubytovania dostať. Na tejto stránke nájdete bývanie s rôznymi reviews. Ak bookujete zamerajte sa hlavne na recenzie jedla, pretože ho nemusí byť dosť. Predsa len domorodci sú zvyknutí jesť oveľa menej ako my, Európania. Homestays tiež ponúkajú rôzne výlety a niekedy vedia zabezpečiť aj potápanie, no to si treba overiť. Pri každom jednom je popísané, aké služby ponúkajú. Takže plná penzia, výlety a pick up vo Waisai je to najpodstatnejšie. Ubytovanie je nutné zaplatiť online platbou do 42 hodín po potvrdení rezervácie, inak sa automaticky zruší. Platili sme cca 21 eur na deň s plnou penziou, čo je super cena.


Takto vyzeral náš domček a cesta z jedálne z džungle :D

V domčeku sa nachádza jeden madrac so sieťkou na komáre a stôl

Ak by sme mali ventilátor bolo by to úplne dostačujúce, no ten sme nemali :D


Strava

Prosím berte do úvahy, že hovorím zo skúsenosti ubytovania v homestay a neviem ako to funguje v rezortoch, či na lodi. No loď bude predpokladám to isté. Pripravte sa na to, že strava bude veľmi jednoduchá a každý deň bude na vašom jedálničku ryža. Raňajky, obedy a večere pozostávajú väčšinou z rýb, ryže, tempehu, rôznych zelených tráv pripravených na iné spôsoby, polievok, smažených banánov, dokonca sme mali raz aj bábovku. Jedlo je veľmi chutné, sem tam trošku pikantné. Zvoľte si ubytovanie s dobrým hodnotením kuchyne a pribaľte si snacky, kľudne aj niečo instatné, ak by ste boli hladní. Nám varili veľmi dobre a bolo toho tak akurát. Vegetariáni a vegáni sa musia ozvať dopredu.


Každý si nabral koľko chcel, no bolo to tak viac menej vypočítané na kusy


Výlety

Každé ubytovanie ponúka výlety loďou do okolitých oblastí. Majitelia homestayov a rezortov majú vlastné lode, takže vás môžu zobrať na krásne miesta v okolí. Najznámejší výlet je trip na Piaynemo, skupinku mini ostovčekov s nádhernou vyhliadkou. Cena za tento výlet je na indonézske pomery tak extrémne prestrelená, že tomu ani človek nechce veriť. 1000 000 rph, čo je skoro 62 eur. Veľm záleží, na ktorom ostrove si nájdete ubytvanie, a ako ďaleko je to od Piaynema. Nie zo všetých oblastí je to blízko, preto ak tento trip chcete absolvovať, booknite si ubytovanie v jeho blízkosti.


Pohľad na Piaynemo z hora


Potápanie

Potápanie v oblasti Raja Ampat je jednoznačne z najlepších na svete. Povedala by som, že TOP TOPOV. Rozmanitosť živočíšnych druhov a korálov hovorí sama za seba. Ako som už vyššie spomínala tento pobyt je real jungle experience a s tým prichádzajú aj ďalšie veci, ktoré treba brať do úvahy. Toto miesto sa neodporúča pre potápačov začiatočníkov s nedostatkom skúseností, pretože tu sú dosť silné podmorské prúdy. Žiadny z homestayov nemajú poistenie v prípade nehody, takže ak sa vám pod vodou niečo stane, hradíte si to sami. Preto je dobré mať dobré cestovné poistenie. Pri vážnejších nehodách je nutná letecká evakuácia až do mesta Manado na ostrove Sulawesi, takže si to treba veľmi dobre rozmyslieť a zvážiť svoje potápačské schopnosti. Pred potápaním prostredníctvom homestays ale aj v rezortoch je vždy veľmi dôležité poriadne si skontrolovať vybavenie, pretože lokálom by som v tomto úplne nedôverovala. Aj toto bol dôvod prečo sme sa nakoniec na Raja Ampat nepotápali. V rezorte vedľa nášho ubytovania nám odmietli zabezpečiť potápanie a lokálnemu dive shopu sme po zhliadnutí vybavenia vôbec nedôverovali. Obzvlášť, keď sme dovtedy mali za sebou tak 5 ponorov a boli novopečení potápačikovia.


S domácimi na opustenom ostrovčeku

Ako vyzerajú Pláže?

Tak toto je kapitola sama o sebe. Nádherné, čisté pláže s jemnučkým bielym pieskom. Treba si ale vybrať ostrov, ktorý takúto pláž má.


Mini ostrovček v blízkosti ostrova Gam

Ostrov Gam

Ostrov Kri

Ostrov Kri

Peniaze

V Indonézii používajú indonézsku rupiu, pri čom 100 000 rph je cca 6 eur. Bankomaty sa na ostrovoch nenachádzajú, takže je nutné priniesť si so sebou cash. Vybrať si môžete buď v Sorongu na letisku (ideál) alebo vo Waisai. Nemali sme problém so žiadnymi kartami, Revolut aj Mastercard fungovali bez problémov. Ale koľko si vybrať? Treba si spočítať, čo všetko budete na otrovoch platiť. Ubytovanie sme zaplatili dopredu prostredníctvom stránky stayrajaampat, takže tá najväčšia položka bola vybavená. V podstate potrebujete peniaze iba na výlety, prípadne potápanie, ktoré chcete absolvovať a na transport medzi ostrovmi. Drobné na pivo, ktoré možno ani nenájdete :D nie sú na škodu.


Koľko ma stál tento špás?

Tak to radšej nechcite vedieť. Ale nie, nebola to taká horibilná suma, väčšinu peňazí sme dali za transport- letenky. Na Raja Ampat sa dá bývať a stravovať veľmi lacno. Predražilo sa mi to aj kvôli jednému zrušenému letu, takže som musela na rýchlo na letiksu bookovať niečo iné.


Ostrov Gam


- bývanie s plnou penziou nás vyšlo na cca 21 eur na deň (7 dní= 141 eur)

- letenky je náročné spočítať pretože sme leteli na Bali na Silvestra a jednosmerná letenka ma stála cca 440 eur (toto ide oveľa lacnejšie)


Let Labuan Bajo- Makassar cca 70 eur (let, ktorý nám zrušili)

Makassar - Sorong 103 eur (let, ktorý sme kvôli zrušenému nestihli)

Jakarta - Sorong 130 eur (nový let s Lion Air, ktorý sme museli na poslednú chvíľu kúpiť)

Sorong - Waisai trajekt za 6 eur (2-krát)

Sorong - Manado 120 eur (tieto dve posledné letenky sme kupovali priamo na letisku v deň odletu)

Manado - Makassar 90 eur



Cena leteniek sa veľmi navyšuje kvôli batožine, pri ktorej platíte za každé kilo. Naša 15 kg batožina nás vyšla na cca 4O eur. Leteli sme s Batik Air.

Spoľahlivosť ich aeroliniek je trošku otázna. Lion Air zrušili let, na ktorý nám všetko nadväzovalo, takže sa výlet nečakane predražil. S batik Air sme nemali žiadny problém ani meškanie.


- Za transport loďou z Waisai na ostrovy sme platili 48 eur ale to sa rozpočítalo medzi nás štyroch


- Výlety stáli cca 12 eur, pri čom výlet na Piaynemo bol za prestrelených 62 eur


Za normálnych okolností sa platí ešte poplatok 62 eur za vstup do národného parku, ktorý platí rok (my sme neplatili nič, pretože v dobe keď sme tam boli mali úradníci nejaké nezrovnalosti v systéme- rozumej dávali si tie prachy do vačku, takže si to od nás nikto nič nepýtal)


Toľko k najčastejším otázkam. Ak by vás napadli nejaké ďalšie, kľudne mi napíšte a článok doplním.

Raja Ampat bol môj sen a som veľmi vďačná za to, že som si ho mohla splniť. Určite by som išla ešte raz a skúsila Liveaboard, keď raz budem skúsenejší potápač.













bottom of page