top of page

10 dôvodov prečo vyraziť na Island práve toto leto

Možno patríte medzi tých čo sú prehnane opatrní a boja sa čo i len nos vystrčiť z domu bez rúška. A možno práve naopak. Neviete sa dočkať nového dobrodrúža a pozeráte, kam by ste toto leto mohli vyraziť. Pre tých odvážnejších mám skvelý tip!

Krafla, oblasť Mývatn

Návšteva Islandu je tento rok ideálna hneď z niekoľkých dôvodov:


Priame lety s Wizz airom lietajú z Viedne každý týždeň za primerané ceny

Na to, že za normálnych okolností v tomto čase (čiže hlavná sezóna) stojí spiatočná letenka 350 eur plus, si teraz môžete zaletieť o minimálne polovicu lacnejšie v závislosti od toho, ako dlho dopredu booknete let. Napríklad na september, najideálnejší čas na výlet, kedy je stále relatívne teplo, začínajú polárne žiare a všetko je nádherne jesenne sfarbené, sú základné spiatočné letenky od 60 eur. A to sa oplatí.


Blízko k domovu

Chladná exotika len necelé 4 hodinky letu z Viedne. V covid období je presne takáto vzdialenosť ideálna. Ak by sa niečo začalo doma alebo na mieste hrotiť, človek je schopný rýchlo sadnúť na lietadlo a priletieť naspäť. Oproti letom do vzdialenejších destinácií tu nehrozí to, že niekde zostanete zaseknutí. V prípade zrušenia letu od Wizz Airu vám obratom vrátia peniaze na účet alebo na Wizz účet s tým, že vám zostáva kredit, s ktorým môžete let hneď a ľahko prebookovať.


Perfektne zvládnutá organizácia po prílete do krajiny

Na viedenskom letisku nie sú nutné žiadne špeciálne opatrenia okrem rúšok. V lietadle to musíte mať na tvári celý čas. Pred letom je potrebné registrovať sa na tejto stránke, kde vypíšte všetky potrebné údaje (meno, priezvisko, tel. číslo, odkiaľ letíte, kde ste sa zdržiavali pred odletom, kde budete ubytovaní, na koľko atď.)

Kód, ktorý vám bude vygenerovaný na konci žiadosti budete potrebovať hneď po prílete na Island. Po vystúpení z lietadla sa vás spýtajú či ste zaregistrovaný. Ak áno, postupujete veľmi rýchlo ďalej ku kabínkam, kde robia covid testy. Výter z nosa a z hrdla zaberie približne 20 sekúnd. Nie je to nič strašné, takže sa netreba vôbec báť. Oskenujú váš kód, podľa ktorého vám následne prídu výsledky sms-kou a môžete veselo začať výlet. Výsledky prídu maximálne do 24 hodín. My sme ich mali už 5 hodín po pristaní. Naozaj excelentná organizácia.


Za testy sa prvé dva týždne neplatilo, no teraz bude cena 9000 isk (57 eur) ak zaplatíte v predstihu a 11000 isk (70 eur) na mieste. Takže dokonca ešte lacnejšie ako u nás doma.


Vodopád Dettifoss

Bezpečnosť

Vzhľadom na to, že cestujete sami v aute (väčšinou) vám žiadne riziko nákazy nikde nehrozí. Celkovo si tu z toho nikto nič nerobí, krajina je bezpečná a majú to tu (zatiaľ) pod kontrolou. Ak sa človek chce chrániť viac, je to už len na ňom aby si program výletu prispôsobil na mieru. To ale vôbec nebude problém, pretože Island nie je masová dovolenka, kde máte hlavu na hlave. Človek je nonstop v prírode. Jediné miesta, kde si treba možno dať trošku pozor sú reštaurácie, benzínky, obchody a termálne kúpele. Islanďania už uvolnili skoro všetky covid opatrenia, takže by to malo byť safe. Stále však platí, že veľké festivaly a zhromaždenia sú zrušené a podniky sa musia zatvoriť o 23.00.


TIP: Keďže prevádzky majú skrátenú otváraciu dobu, treba na to myslieť pri plánovaní večere a overiť si dokedy sú otvorené kuchyne/benzínky/shopy. Pretože sa vám veľmi jednoducho môže stať, že po celom dni šoférovania a tešenia sa na nejakú šmakocinu v reštaurácii zistíte, že o 21.00 zavreli kuchyňu.


Najkrajšie scenérie

Najlepšie obdbie na návštevu Islandu je práve tento rok, keď tu je oveľa menej turistov. Budete si môcť vychutnať tie najkrajšie miesta úplne sami. Nie, že by to tak doteraz nebolo, no napríklad juh je pomerne turistický, takže niekedy si človek musí trošku počkať. Stále je to však oproti iným destináciám nič. Prejdem o pár metrov ďalej a som úplne sám, uprostred ničoho. Jednoducho balzám na dušu. A s polnočným slnkom na obzore to je úplne iný level.

Krásne výhľady so setom od slovenskej značky Abraka

Islandská koruna

Tak to je kapitolka sama o sebe. Pre vás, čo sem prídete na dovču je to momentálne veľmi výhodné. Koruna sa pohybuje okolo 155 kr za euro, pričom pár mesiacov dozadu to bolo 137. V týchto dňoch sa to veľmi rýchlo mení. Pre turistov super. Pre nás, čo tu makáme, pomerne nahovno, pretože zarobíme oveľa menej. Takže ak si myslíš, že za takýto trip dáš majlant, tento rok to bude výrazne menej. Po tom, čo som po dlhej dobe strávila viac ako dva týždne na Slovensku môžem povedať, že doma to teda vôbec nie je také lacné, ako som si myslela. Ceny niektorých potravín sú veľmi porovnateľné s Islandom, dokonca niektoré veci máme doma drahšie. Benzín a služby vyjdu o čosi viac, s čím treba pri plánovaní tripu počítať.

Pri plánovaní môžete pozrieť na tento článok, kde som rozobrala najčastejšie otázky ohľadom výletu na Island.


Zľavy

Všade, kam tento rok prídete dostanete zľavy. Lacnejšie prenajatie kemperov, vstupy do kúpeľov, pozorovanie veľrýb, rafting atď. Všetky spoločnosti sa snažia prilákať domácich návštevníkov, ktorí nie sú ochotní platiť také pálky, ako turisti, takže z toho treba vyťažiť maximum.

Ubytovanie viete nájsť od 25 eur na noc, ale najviac sa oplatí prenajať si kemper, v ktorom môžete spať. Ušetríte za ubytko a ráno sa zobudíte pri pohľade na vodopád alebo útesy uprostred ničoho.


Všetko kvitne

Zlá správa pre alergikov, dobrá správa pre všetkých ostatných. V letnom období je na Islande hlavná sezóna na lupins, nádherné fialové kvety, ktorými je posiata celá krajina. Všetko kvitne, až človek normálne neverí, že pred dvomi mesiacmi tam bolo 10 metrov snehu. S nekonečnou golden hour sa dá pekne pohrať s foťákom.


Húsavík

Neexistuje noc

Veľa ľudí si pri ceste na Island neuvedomí, že v lete tu slnko vôbec nezapadá, takže človek zažije nekonečný deň. Pre niekoho to môže byť problém, preto si treba pribaliť masku na spanie, no väčšinou to je krásny zážitok obzvlášť, keď výde počasie a môžete si vychutnať nekonečný západ a východ slnka zároveň niekde na čiernej pláži. Takéto momenty sú naozaj unikátne a nezabudnuteľné. Polnočné slnko má svoje čaro, ktorému podľahne snáď každý.


Počasie

S touto témou treba narábať veľmi opatrne pretože tu človek nikdy nevie. V sekunde sa zo slnečného dňa môže stať upršaný s hmlou a dokonca aj snehom. Treba byť ready na všetky alternatívy. Tento rok veríme a dúfame v pekné počasie, ktoré zatiaľ pomerne vychádza. Priemerná teplota je cca 13 °C, so slnkom nad hlavou pocitovo kľudne 20 °C +. Pri balení treba počítať so všetkými alternatívami, ak nevieš čo si zobrať pozri sem na článok Ako sa zbaliť na Island za 10 minút.


Ak by týchto 10 dôvodov nebolo dostatočných, môžete sa mrknúť na to, ako to u nás na severe vyzerá v tomto článku.


bottom of page